Betoni- ja tiilijätettä otetaan vastaan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa.
Jätekeskuksessa betoni- ja tiilijätteelle on oma lavansa.
Biojätteen lajittelu kannattaa. Lajittelulla parannetaan ravinnekiertoa, kun mineraalit ja hivenaineet kiertävät kompostoinnin jälkeen takaisin maanparannusaineiksi. Biokaasulaitoksella biojätteestä saadaan talteen myös metaania ja hiilidioksidia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi energiana.
Taloyhtiön keräysastiaan viiden tai useamman huoneiston yhtiöissä.
Kompostoriin pientaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla.
Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin, ikkunattomaan kirjekuoreen tai biojätepussiin ennen biojäteastiaan laittamista.
Lisää vinkkejä esimerkiksi Saa Syödä! -sivustolta: http://www.saasyoda.fi/
Ulosteet saattavat sisältää bakteereja ja taudinaiheuttajia, jotka eivät käsittelyssä välttämättä tuhoudu. Tällöin ne päätyvät valmiiseen kompostituotteeseen. Biojätteiden sekaan ei saa laittaa ulosteita, jotta lopputuotteen eli myytävän mullan laatu ja myyntikelpoisuus pysyvät hyvinä. Biojätteen kompostointia ohjataan varsin tiukoin valtakunnallisin säädöksin.
Vaipoissa on aina osia, jotka eivät kompostoidu, kuten kuminauhoja. Kompostointia haittaa myös korkeat sinkkipitoisuudet, joita vaippoihin tarttuu vauvojen ihnohoitovoiteista. Vielä ei ole kokemusta vaippojen todellisesta kompostoitavuudesta.
Omaan kompostoriin vaippoja tai koiran kakkaa voi riskit tiedostaessaan laittaa, mutta biojätekeräysastia on suunnattu kodin ruokajätteiden keräämiseen.
Lataa tästä lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Muovilaatujen merkintä perustuu EU-asetukseen. Merkkinä käytetään kansainvälistä kierrätysmerkkiä, jonka sisällä on muovilaadun numero ja lyhenne. Useimmat muovilajit soveltuvat energiajätteen keräykseen. Muovipakkauksia kerätään Pakkauskierrätys Rinki Oy:n ekopisteillä, joihin voi viedä kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia.
Esimerkiksi limsapullot
Esimerkiksi:
Mehupullot, pesuainepullot, pakkauspullot (kuten jogurttijuomat, shampoot), pullojen muovikorkit, muoviämpärit, limsakorit, jäteastiat, leikkuulaudat, pulkat, liukurit, kalvot, auton muoviset bensatankit
Esimerkiksi:
Putket ja letkut, viemäriputket, lattiapäällysteet (vinyylimatot), listat ja ikkunankarmit, kattokourut, vinyylitapetit, sähköjohtojen ja kaapeleiden päällysmuovit, piirtoheitinkalvot, kontaktimuovi ja muovitaskut, muoviset mapit ja kansiot, pressut, muoviritilät, syvävedetyt myyntipakkaukset (esim. lelujen), pankki- ja luottokortit, tekonahka, monet muovitetut kankaat (suihkuverhot), sadevaatteet ja saappaat, suojakäsineet, monet lelut, CD-levyjen, C- ja VHS-kasettien kannet ja kotelot, äänilevyt ja kasetit.
Esimerkiksi:
Muovikassit, hedelmäpussit, leipäpussit, muovikalvot, tuorekelmu
Esimerkiksi:
Narut, rasiat, laitteiden osat
Esimerkiksi:
Styrox, rasiat, purkit, mukit, korurasiat, pyörien kissansilmät, heijastimet, kertakäyttöastiat, XPS-eristelevy
Esimerkiksi:
Kaikkien ylläolevien yhdistelmät. Lajittele sekajätteeseen, jollet ole varma sisältääkö PVC:tä.
Energiajätteestä valmistetaan Forssassa Kiimassuon jätekeskuksessa kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käyttää voimalaitoksissa lämmön ja sähkön tuotannossa. Kierrätyspolttoaineella pystytään korvaamaan uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöä polttoaineena.
Energiajäte hyödynnetään korkean hyötysuhteen voimalaitoksissa, jolloin syntyy sähköä/lämpöä ja vähän tuhkaa. Ennen polttoa keräämämme energiajäte jalostetaan kierrätyspolttoaineeksi laitoskäsittelyllä Forssassa. Laitoksessa energiajätteestä erotetaan metallit ja jäte murskataan, jonka jälkeen se kuljetetaan voimalaitokseen. Tästä syntyy kustannuksia, jonka vuoksi perimme energiajätteestäkin pientä vastaanottomaksua.
Alueemme sekalainen kotitalousjäte otetaan vastaan jäteasemilla ja kuljetetaan jätevoimalaan Riihimäelle. Jätevoimalassa siitä syntyy huonommalla hyötysuhteella sähköä/lämpöä ja paljon kuonaa sekä tuhkaa energiajätteestä tehtyyn kierrätyspolttoaineeseen verrattuna.
Energiajäte hyödynnetään siis eri paikassa kuin sekajäte
On järkevämpää toimittaa hyvä, melko puhdas ja kuiva, polttokelpoinen jäte korkean hyötysuhteen laitokseen kuin jätevoimalaan.
Lataa tästä lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Erityisjätteellä tarkoitetaan jätettä, joka vaatii keräyksen, kuljetuksen tai käsittelyn aikana erityistoimia, kuten välitöntä peittämistä kaatopaikalla. Erityisjäte ei ole vaarallista jätettä. Läjitettävä lietemäinen jäte, asbestipitoinen jäte, tulipalojätteet, öljytuhkat sekä suuret esineet (yli 2m3) käsitellään erityisjätteenä.
Asbestipitoinen jäte on vaarallista jätettä. Asbestia sisältävien rakenteiden purku on luvanvaraista ammattilaisten tekemää työtä. Kysy tarvittaessa lisätietoa kunnan rakennusvalvonnasta. Asbestipitoisia jätteitä ovat esimerkiksi:
Asbestipitoisia jätteitä otetaan vastaan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa. Pieniä eriä asbestia sisältäviä jätteitä otetaan vastaan myös jäteasemilla. Jätteiden tulee olla ilmatiiviisti ja hyvin pakattuja.
Ota yhteyttä jätehuoltoyhtiöön ennen maa-alueen puhdistamista. Oikeat toimenpiteet määritellään pilaantuneen maan laadun ja määrän perusteella tapauskohtaisesti. Pilaantunutta maata voi esiintyä:
Pilaantuneiden maiden vastaanotto on Kiimassuon Jätekeskuksessa Forssassa.
Lassila & Tikanoja Oyj on Ympäristöministeriön kumppani valtakunnallisessa öljyjätteen keräyksessä.
Nykyisin käytetyt voiteluöljyt voidaan puhdistaa ja kierrättää uudelleen. L&T:n osalta Suomessa voiteluöljyt puhdistetaan eli uudistetaan Haminassa regenerointilaitoksella. Öljyn kierrätysmahdollisuus on hyvä, kunhan se saadaan kerättyä talteen ohjeiden mukaan.
Haminan laitoksella öljy jalostuu uusioraaka-aineiksi. Öljyjätteestä jalostetaan perusöljyä, joka voidaan hyödyntää voiteluaineiden valmistuksessa. Epäpuhtaudet poistetaan jätteestä tislaamalla sekä erottelemalla, ja yli 90 prosenttia öljyjätteestä voidaan käyttää uudelleen puhtaana raaka-aineena.
Tilaa öljyjätteen noudot suoraan L&T:ltä numerosta 010 636 6031 tai sähköpostiosoitteesta oil@lassila-tikanoja.fi
Käytetyt, hyvälaatuiset jäteöljyt (öljyn vesipitoisuuden ollessa alle 10 %) noudetaan veloituksetta ilman käsittelymaksuja, kun noudettava määrä on vähintään 200 litraa. Öljyn pitää olla pumpattavissa ja sen lähettyville pitää olla mahdollista ajaa säiliöautolla. Lisäksi jätteen tulee olla pakattuna vähintään 200 l pakkauksiin. L&T huolehtii yritysten öljyjätteen noudoista myös sopimuksen mukaan siirtoasiakirjan. (1.10.2018 alkaen noudon raja nousee 800-1000 litraan. Siirtymäaika koskee Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n 16 kuntaa.)
Kotitalouksissa syntyvät pienemmät erät voi toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin. Öljy kerätään jäteasemien vastaanottopaikoissa säiliöihin, joten hyväksi keräysastioiksi soveltuvat jerrykannut ja kanisterit voi säästää edelleen kotiin omien jäteöljyjen keräykseen.
Käytetyt öljyt saadaan puhdistettua prosessissa, kunhan laaduiltaan erilaiset jäteöljyt pidetään toisistaan erillään jätteen syntypaikalta lähtien. Käytetyt öljyt lajitellaan seuraavasti:
1. Mustat jäteöljyt eli moottoreista syntyneet jäteöljyt
2. Kirkkaat jäteöljyt eli noettomat voiteluöljyt, kuten hydrauliikka-, vaihteisto-, kiertovoitelu-, kompressori-, voimansiirto-, turbiini- ja muuntajaöljyt
3. Kasviöljyt
Keräyskartongin kerääminen kuuluu tuottajavastuun alaisuuteen ja keräystä koordinoi Paperinkeräys Oy.
Suurempien taajamien kierrätyspisteillä on kartonkimateriaaleille oma astiansa. Keräysohjeet voivat vaihdella pisteestä toiseen, joten noudata oman kierrätyspisteesi ohjeita. Kodin keräyskartongit ja pahvit voi tuoda myös maksutta jäteasemille. Mikäli kierrätyspistettä ei ole lähellä, voit laittaa pahvin sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Myös suuremmissa taloyhtiöissä on keräyskartongille oma astiansa. Pahvia voi käyttää pienissä määrin myös sytykkeenä.
Muistathan litistää aaltopahvilaatikot jo kotona valmiiksi.
Muistathan huuhdella ja valuttaa likaiset nestepakkaukset. Pakkauksien taittelu litteiksi ja sisäkkäin pakkaaminen säästää tilaa myös kotona.
Niittejä, paperiliittimiä tai pahvilaatikoiden pakkausteippejä ei tarvitse poistaa.
Kartongit ja pahvit valmistetaan suurimmaksi osaksi puukuiduista. Puukuidusta valmistettuja pakkauksia on helppo kierrättää, kuituja voidaan käyttää uudelleen 4-7 kertaa. Kierrätetystä pahvista valmistetaan erilaisia kartonkituotteita, kuten hylsykartonkia. Hylsykartongista valmistetaan hylsyjä esimerkiksi paperi- ja kangasrulliin. Keräyspahvista valmistetaan myös uusia pakkauksia.
Lataa tästä lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Lain mukaan kuivakäymälän ja käymäläjätekompostin on oltava tiiviillä pohjalla, eikä käymälästä saa valua nestettä maahan. Käymälöiden ilmanvaihto tulee järjestää niin, ettei lähiympäristölle aiheudu haittaa. Kaikissa käymälöissä pitää olla käsienpesumahdollisuus. Käsittelemätöntä käymäläjätettä ei lain mukaan saa haudata maahan!
Kuivakäymälästä tyhjennettävä käymäläjäte voi olla vain osittain kompostoitunutta, kuivattua tai jopa pakastettua. Silloin se täytyy jälkikompostoida. Kiinteää kompostijätettä tulisi jälkikompostoida vähintään vuosi. Erilleen kerättyä virtsaa voi hyödyntää jo noin kuukauden säilytyksen jälkeen omalla tontillaan sopivasti laimennettuna. Käymäläjätteiden kompostoinnissa voidaan noudattaa pääosin yleisiä kompostointiohjeita, joita löydät esimerkiksi kompostointioppaastamme.
Jälkikompostoimalla jätteestä saadaan erinomaista maanparannusainetta, jota kannattaa ensisijaisesti hyödyntää omassa puutarhassaan. Mikäli kompostimullan käyttö puutarhassa ei onnistu, tiedustele muita käsittelyvaihtoehtoja kuntasi ympäristönsuojeluviranomaiselta. Tämän lisäksi sako- ja likakaivoja tyhjentäviltä kuljetusyrityksiltä voi kysellä tyhjennysvaihtoehtoja.
Muistathan, että kemiallista käymäläjätettä, jossa on bakteereja tappavaa nestettä, ei saa missään nimessä laittaa kotikompostiin, luontoon eikä vesistöön. Tällainen käymäläjäte on aina vietävä käsiteltäväksi.
Myös käymäläjätteen kompostoinnissa pätevät samat periaatteet kuin talousjätteen kompostoinnissa. Talousjätteeseen verrattuna käymäläjäte kompostoituu matalammassa lämpötilassa. Jos käymäläjätteeseen ei ole sekoitettu kuiviketta käytön aikana, on se tehtävä kompostoitaessa.
Käymälässä olevan säiliön pohjalle laitetaan esim. turpeen ja karkean seosaineen sekoitusta ja käyttövaiheen aikana jokaisen käynnin jälkeen lisätään kuiviketta. Tärkeää on huolehtia, että suotoneste ei pääse valumaan maaperään. Jos käytön aikana ilmenee hajuhaittoja, syynä on liian vähäisen seosaineen käyttö. Seosaine imee liian nesteen itseensä ja kuohkeuttaa massaa. Kuiviketta ei kannata kuitenkaan käyttää liikaa, jotta se ei turhaan täytä säiliötä. Suositus on noin 1-3 dl käyntikerran jälkeen. Myös käymälöiden mukana tulevia suosituksia seosaineen määrästä kannattaa noudattaa.
Säiliössä olevaa kompostia voi kastella, jos massa kuivuu liikaa. Kääntämistä käymäläjätekomposti ei juurikaan tarvitse.
Kompostikäymälöissä jätteen käsittely tapahtuu säiliössä, josta jäte siirretään jälkikompostiin. Käymäläjätekompostin kuuman vaiheen tulisi sijoittua kesään, jolloin massan lämpötila varmimmin nousee yli 50 asteen ja suolistoperäiset taudinaiheuttajat tuhoutuvat.
Lamppuja ja polttimoita on olemassa kymmeniä erilaisia, ja niiden kierrätysohjeet vaihtelevat sen mukaan millä tekniikalla valon sytytys toimii. Pääsääntöisesti kaikki elohopealamput kuuluvat vaarallisiin jätteisiin, hehku- ja halogeenilamput taas sekajätteeseen.
Elohopealamput murskataan käsittelylaitoksessa tiivissä kammiossa, ja niissä olevat kaasut sekä yhdisteet otetaan talteen. Murskasta erotellaan lasi sekä metalli- ja muoviosat.
Kuumasta lampusta vapautuu pieni määrä elohopeakaasua, joten tila jossa lamppu on hajonnut tulee tuulettaa hyvin. Kerää lasinsirut ja muut osat esimerkiksi jäykällä paperilla tai pahvilla ja laita jätteet kannelliseen lasi- tai muovipurkkiin. Pyyhi sen jälkeen lattia pienellä märällä rätillä. Laita myös rätti purkkiin, sulje purkki ja merkitse kirjoittamalla purkkiin esimerkiksi ”voi sisältää energiansäästölampusta peräisin olevaa elohopeaa”. Vie purkki vaarallisenjätteen keräyspisteeseen. Älä käytä pölynimuria. Muista pakata sirut niin, että ne eivät revi roskapussia rikki ja aiheuta vaaraa pussia kuljettavalle. Pieni pahvilaatikko tai kirjekuori käy tähän tarkoitukseen.
Yksittäisen kylmän lampun rikkoutuminen ei aiheuta terveyshaittaa. Kun kylmä lamppu särkyy, elohopea säilyy lasin pintaan tarttuneina pisaroina, amalgaamina tai elohopea/rautakerroksena lasipalasissa, mutta ei leviä huoneeseen elohopeahöyrynä.
Hehkulamput, hehkulankapolttimotMitä jätettä: - sekajäte Minne laitetaan: kodin sekajäteastia, jäteasema |
|
Energiansäästölamput, pienloistelamput- vaarallinen jäte rikkinäiset sekajätettä, muista tuuletus |
|
Halogeenilamput, ksenonlamputesim. autojen polttimot - sekajäte |
|
Loisteputket- vaarallinen jäte rikkinäiset sekajätettä, muista tuuletus |
|
LED-lamput- sähkö- ja elektroniikkaromu |
|
LED-putket- sähkö- ja elektroniikkaromu
| Ei vielä näytettä. Loisteputki, jonka sisällä pieniä LED-lamppuja. |
Suurpainenatriumlamput, SPNa- vaarallinen jäte |
|
Loistelamppujen kuristimet- sähkö- ja elektroniikkaromu |
|
Loistelamppujen sytyttimet- sähkö- ja elektroniikkaromu jäteasemat |
|
Sulakkeet- sekajäte
|
|
Lämpölamputkaikenväriset |
|
Kierrätyspisteeseen pullot ja purkit.
Jäteasemalle ikkuna- ja tuulilasi.
Kauppojen pullonpalautukseen pantilliset pullot.
Etikettejä ja metallikauluksia ei tarvitse poistaa.
Myös värillinen lasi kelpaa.
Lasikeramiikka eli booripitoinen lasi ei ole kierrätettävää lasia. Keraaminen lasi kestää erinomaisesti lämpötilan vaihteluita ja on lisäksi sekä mekaanisesti että kemiallisesti kestävää. Täten se ei myöskään sula lasisirun uudelleenkäyttäjien uunissa kuten tavallinen soodakalkkilasi.
Posliini on valmistettu savesta ja se sulaa paljon korkeammassa lämpötilassa kuin lasi eikä siten sovi lasinkierrätykseen.
Opaalilasista eli maitolasista ei näe läpi, eikä se ole kierrätettävää lasia.
Keräyslasista valmistetaan muun muassa lämmöneristeenä käytettävää lasivillaa ja uusia lasipulloja ja -pakkauksia sekä ikkunalasia. Pantilliset uudelleen käytettävät lasipullot pestään ja täytetään uudelleen juomatehtailla.
Puhdistetusta kierrätyslasista voidaan valmistaa myös vaahtolasia. Vaahtolasia voidaan käyttää mm. talonrakennuksessa ja infrarakentamisessa.
Lataa tästä lasipakkausten lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Kiinteistön jätevedet täytyy käsitellä asianmukaisesti. Käsittely kannattaa, sillä sen ansiosta kaivovesi pysyy puhtaana, kuormitus vesistöihin vähenee ja vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuudetkin paranevat. Haja-asutusalueelta tulevat jätevedet likaavat enimmäkseen ihmisen omaa lähiympäristöä.
Kiinteistön jätevesien käsittelystä saat lisätietoa esimerkiksi Ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Kiinteistön jätevesien käsittely. Jätevesineuvontaa saa alueellamme asuinpaikkakunnan mukaan Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseltä KVVY, Valonialta sekä Pyhäjärvi-instituutista.
Kiinteistön omistaja on velvollinen järjestämään jätevesien käsittelyn. LHJ:n alueen loka- ja sakokaivojen jätteenkuljetusyrittäjät löytyvät linkin takaa: Jätteenkuljetusyrittäjät.
Vaikka lääke vanhenee ja heikkenee teholtaan tai pilaantuu, sen vaikuttavat ainesosat eivät silti häviä tabletista tai liuoksesta mihinkään. Katso alta miten palautat vanhat lääkkeet kierrätykseen oikein:
Vanhentuneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Ne voidaan palauttaa maksutta apteekkiin.
Noudata seuraavia ohjeita:
Lääkekaappi kannattaa siivota kerran vuodessa. Muista myös kesämökkien ja ensiapupakkausten lääkkeiden tarkistus. Sen lisäksi, että tarkistaa lääkkeiden päiväykset, kannattaa tarkistaa, että lääke on säilytetty oikein. Monet lääkkeet ovat herkkiä kosteudelle, valolle tai väärälle lämpötilalle ja väärä säilytys aiheuttaa lääkkeen ennenaikaisen vanhenemisen. Tarkista myös nestemäisten lääkkeiden säilyvyys käyttöohjeista. Monet lääkkeet säilyvät pitkään avaamattomina, mutta avattuina vain kuukauden.
Maa- ja kiviaineskuormia otetaan vastaan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa.
Jätesemalla maa- ja kiviaineslavalle.
Jäteasemalla kerättyä maa- ja kiviainesta käytetään murskauksen jälkeen maanrakennusaineena.
Kierrätyspisteeseen kattilat, maalipurkit ja niitä pienemmät metalliesineet.
Jäteasemalle suuret metalliesineet ja romuerät maksutta.
Palauta kauppojen palautusautomaatteihin pantilliset tölkit. Palautusautomaatteihin voi palauttaa myös pantittomia tölkkejä!
Sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan vastaan jäteasemilla. Romuautojen viralliset vastaanottopaikat löytää esim. Suomen Autokierrätys Oy:n kautta.
Keräysmetalli päätyy uusien metallituotteiden valmistukseen. Juomatölkit sulatetaan sulattamossa alumiiniharkoiksi, joista valmistetaan uusia tölkkejä.
Lataa tästä lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.
Tuo vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) jäteasemille, jossa ne otetaan vastaan vaarallisena jätteenä.
Tulostettava lajitteluohje: Muovipakkaukset
Pitääkö korkit ja kannet irrottaa?
Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.
Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä.
Muutkin irtoavat osat kuten pumppuosa pesuainepulloissa on hyvä pistää keräykseen erillään.
Lisätietoa:
http://rinkiin.fi/kotitalouksille/
Paperin kerääminen kuuluu tuottajavastuun alaisuuteen ja keräystä koordinoi Paperinkeräys Oy. Paperinkeräys Oy:n tehtävänä on järjestää paperinkeräyspisteet pientalo- ja haja-asutusalueille ja vastata niiden toiminnasta.
Usean LHJ:n kierrätyspisteen yhteydessä on myös keräyspaperiastia. Tarkista täältä, mikä on lähinnä sinua.
Kierrätyspisteeseen, taloyhtiön keräysastiaan tai jäteasemille.
Keräyspaperi päätyy paperiteollisuuteen uusiokäyttöön. Pääasiassa siitä tehdään sanomalehti-, luettelo- tai pehmopaperia, kuten wc-paperia, talouspaperia tai paperinenäliinoja sekä kirjekuoria.
Lataa tästä lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Paristot ja akut kuuluvat tuottajavastuun piiriin ja keräyksestä vastaa Recser Oy. Tällä hetkellä noin 65 % paristoista ja akuista jää keräämättä ja kierrättämättä. Vuonna 2008 alkaneella kauppakeräyksellä keräysaste on kuitenkin noussut entisestään ja Euroopan tasolla mitattuna keräysaste on hyvä.
Pienelektroniikassa, kuten puhelimissa, käytetyt akut unohtuvat usein koteihin eivätkä päädy kierrätettäviksi. Kierrättämällä akuista saadaan talteen arvokasta materiaalia. Mitään akkuja tai paristoja ei tule laittaa sekajäteastiaan, vaan ne tulee toimittaa keräyspisteisiin.
Paristot ja pienakut otetaan vastaan maksutta kaupoissa ja kioskeissa. Ne voi jättää kaupoissa punaiseen keräysastiaan. Osasta kaupoista löytyy myös kodin pientekniikan keräyspiste. Keräyspisteeseen voi laittaa paristojen lisäksi siis myös muita pieniä sähkö- ja elektroniikkajätteitä. Kysy kaupan henkilökunnalta apua, jollet löydä paristoille keräysastiaa! Ennen keräysastiaan laittamista tulee paristojen ja akkujen navat teipata.
Keräyspisteitä on kaikkiaan yli 13 000. Paristoja otetaan vastaan myös LHJ:n kaikilla jäteasemilla.
Muistathan teipata akkujen virtanavat heti käytöstä poiston jälkeen oikosulku- ja tulipaloriskin välttämiseksi.
Lisää ohjeita paristojen ja akkujen kierrätykseen löytyy Recserin omilta sivuilta.
Paristojen ja pienakkujen sisältämät materiaalit kierrätetään käsittelyn jälkeen takaisin uusiokäyttöön. Matkapuhelimien ja kannettavien tietokoneiden akut käsitellään niin, että raaka-aineista voidaan tehdä uusia akkuja.
Puutarhajätteellä tarkoitetaan risuja ja oksia sekä haravointijätettä. Pihaa siivotessa puutarhajäte kannattaa lastata esimerkiksi peräkärryyn niin, että lehdet ja ruoho ovat alimmaisina ja oksat päällimmäisinä. Ne kerätään asemilla erillisille lavoille, joten erikseen pakkaamalla purkaminen on helpompaa.
Jäteasemille (poislukien Somero ja Urjala) tai omaan kompostoriin.
Jäteasemille tuotu puutarhajäte kompostoidaan ja hyödynnetään maanrakennuksessa.
Puutarhajätteet voi myös itse kompostoida. Kompostointia varten riittää eristämätön kompostori tai kehikko.
Muistathan, että mikäli puutarhajätteen joukossa kompostoidaan biojätettä, tulee kompostorin olla taajama-alueella lämpöeristetty ja haja-asutusalueella haittaeläimiltä suojattu.
Joissakin kunnissa on myös oma vastaanotto puutarhajätteille.
Kannot ovat sekajätettä, samoin todella paksut tukit ja pölkyt, ellei niitä ole halkaistu.
Mitä pienemmäksi saat rungon itse pilkottua, sen parempi!
Halot, klapit, kokonaiset oksat ja halkaistut/pilkotut rungon palat ovat energiajätettä.
Risut lehtineen käyvät "risut ja oksat" -jätelavalle.
Puhdas sahanpuru haravointijätteeseen.
Työmaalla on hyvä tehdä ennakkojärjestelyjä ennen rakennus- ja purkutöiden aloittamista. Huolehdi, että erilaisille jätteille on työmaalla riittävästi keräysvälineitä ja lajittelupaikkoja. Siisti työmaa on turvallisempi. Pidä erillään uudelleenkäytettävät materiaalit, hyötyjätteet, vaaralliset jätteet sekä energia- ja sekajätteet. Säilytä jätteet kuivina ja mahdollisimman puhtaina.
Useimmissa tapauksissa pienrakentajan käyttöön riittävät henkilöauton peräkärryt tai pakettiauto. Omatoimisuus mahdollistaa tarkemman lajittelun jo kiinteistöllä, jolloin jätettä syntyy useimmiten vähemmän. Jäteasemalla hyvin lastatut kuormat on helppo lajitella omille lavoilleen ja hyötykäyttöön.
Paikalliset kuljetusyrittäjät vuokraavat rakentajien käyttöön vaihtolavoja. Suojaa vaihtolava mahdollisuuksien mukaan lumi- ja vesisateelta, ettei kuormaan tule ylimääräistä painoa. Vaihtolavoja voi kysellä LHJ:n alueen Jätteenkuljetusyrittäjiltä.
LHJ:n Pärinäpalvelu mahdollistaa siivous- ja rakennus- ja remonttijätteiden materiaalihyötykäytön. Nouto tehdään paketti- tai kuorma-autolla. Noudon voi tilata myös vain yhdelle suurikokoiselle esineelle. Lisätietoja Pärinäpalvelusta.
Jätelaki velvoittaa renkaiden tuottajat - valmistajat, maahantuojat ja pinnoittajat - huolehtimaan siitä, että käytöstä poistuvat renkaat päätyvät hyötykäyttöön. Käytettyjen renkaiden järjestelmällinen kierrätys aloitettiin Suomessa vuonna 1996.
Jäteasemille tai valtakunnallisiin vastaanottopisteisiin, jotka löytyvät Suomen Rengaskierrätyksen sivuilta.
Renkaat voi toimittaa maksutta myös mihin tahansa renkaita myyviin liikkeisiin.
Suurin osa käytöstä poistetuista renkaista hyödynnetään tie- ja maanrakennuskohteissa. Renkaista tehtyä kumigranulaattia käytetään esimerkiksi keinonurmissa ja urheilukentissä. Hyväkuntoiset rengasrungot voidaan pinnoittaa uusiorenkaiksi.
Romuautot kuuluvat tuottajavastuun alaisuuteen. Vastaanottoa, käsittelyä ja kierrätystä koordinoi Suomen Autokierrätys Oy. Romuautojen kierrätys on lisääntynyt viime vuosina ja vuonna 2011 romutustodistuksia kirjoitettiin ennätysmäärä. Määrä on 18,7 % suurempi kuin vuonna 2010. Kierrättäminen on viimeiselle omistajalle maksutonta.
Romuautojen vastaanottopisteet löytyvät Suomen Autokierrätys Oy:n sivuilta tai Kuusakoski Oy:n Netitse -palvelun kautta:
Muistathan, että auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus (myös luovutusosa) on oltava mukana. Ainoastaan omistajalla on oikeus romuttaa auto. Tämän vuoksi auton luovuttajan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Mikäli auton vie romutettavaksi muu kuin omistaja, hänellä on oltava valtakirja auton omistajalta.
Jos rekisterissä olevalla autolla ei ole papereita, vastaanottopiste tarkistaa tiedot Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista. Jos romuauton omistaja epäilee auton asiakirjojen olevan puutteelliset, kannattaa ottaa yhteyttä vastaanottopaikkaan ohjeiden saamiseksi.
Romuautoista saadaan pääosin terästä teollisuuden hyötykäyttöön sekä kumia, muovia ja tekstiilejä, jotka hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.
Päivittäin syntyvä kodin sekajäte omaan jäteastiaan.
Isommat jäte-erät ja esineet otetaan vastaan jäteasemilla.
Sekajätettä on jäte, josta on lajiteltu pois vaaralliset jätteet sekä kierrätykseen ja hyötykäyttöön kelpaavat jätteet.
Suuret jäte-erät ja esineet esim. suursiivouksista, remonteista ja rakennustyömailta.
Esimerkiksi:
Jäteasemalle tuodessa jätteiden lajittelu kannattaa, sillä sekajätteestä maksetaan korkeinta jäteveroa ja näin ollen sen hinta on jäteasemallakin korkein.
Kompostoimalla biojätteesi, voit anoa sekajäteastian tyhjennysvälin pidennystä taajamassa 4 viikkoon ja haja-asutusalueella 8 viikkoon.
Hyötyjätteiden, kuten metallin, lajitteleminen säästää ympäristöä ja luonnonvaroja.
Sekajäte hyödynnetään jätevoimaloissa lämmön ja sähkön tuotannossa. LHJ:n alueella syntynyttä sekajätettä ei ole sijoitettu enää kaatopaikalle vuoden 2015 alusta.
Lataa tästä lajittelutarra tai tilaa neuvonnasta:
Sähkö- ja eletroniikkalaitteiden valmistajille ja maahantuojille on säädetty velvollisuus huolehtia käytöstä poistuvien SER-laitteiden jätehuollosta. Kuluttajat voivat palauttaa vanhat laitteensa maksutta virallisiin vastaanottopaikkoihin.
SER-laitteiden virallisia vastaanottopaikkoja ovat kaikki LHJ:n jäteasemat. Vanhat laitteet voi palauttaa kotitalouksista maksutta. Kierrätysmaksu maksetaan uuden laitteen ostohetkellä. Kaikki viralliset vastaanottopaikat löydät kartalta: kierrätys.info.
Lisäksi osa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä liikkeistä ottaa vastaan myös kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua. Vastaanotto on ilmaista pienille romuille, suuremmat otetaan vastaan usein uuden laitteen oston yhteydessä. Tiedustele liikkeestä tarkemmin.
Yritysten ja julkishallinnon suurempien romuerien osalta pyydämme ottamaan yhteyttä neuvontaan tarkempia ohjeita varten: (03) 424 2619 tai neuvonta(at)lhj.fi
Vanhat laitteet käsitellään erityisissä kierrätys- ja käsittelylaitoksissa, ensisijaisesti Suomessa. Laitteiden materiaaleista jalostetaan raaka-aineita, kuten metalleja, lasia ja muoveja teollisuuden käyttöön. Materiaaleja käytetään uusien laitteiden valmistukseen. Vaaralliset aineet saadaan kierrätyksen avulla talteen, jolloin ne eivät päädy luontoon. Osa kierrätykseen tuoduista ehjistä laitteista saattaa päätyä myös uudelleenkäyttöön tarkastuksen jälkeen.
LHJ:n toimialueella käytöstä poistetut sähkö- ja eletroniikkalaitteet käsitellään pääsääntöisesti LHJ Groupin tytäryrityksissä.
Tekstiilien määrä Suomessa on lisääntynyt vuosien saatossa. Tekstiilijätettä muodostuukin yli 120 000 tonnia vuodessa, josta yli 2/3 on kotitalouksista ja vain vajaa 1/3 teollisuudesta. Tekstiilijätteiden määrä kotitalouksien jätteistä on noin 1-5 %.
Tekstiileissä kierrätyksen haasteellisuus johtuu sekakuiduista. Tekstiileistä noin 50 % on vaatekuituja, noin 25 % sisustus- ja kodintekstiilikuituja sekä noin 25 % teknisten tekstiilien kuituja.
Kodin energiajäteastia, kodin sekajäteastia tai jäteasema.
Muistathan, että tekstiilejä hävitettäessä voi harkita seuraavia myynti- tai lahjoitusvaihtoehtoja ennen sekajäteastiaan tai jäteasemalle toimittamista:
Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa syntyy monenlaisia jätteitä, joita ei muualla synny. Terveydenhuollolle tyypilliset jätteet ovat noin viisi prosenttia sairaalan koko jätemäärästä.
Pistävää ja viiltävä jätettä, toiselta nimeltään tapaturmavaarallinen jäte, ovat mm. neulat, veitsenterät, lansetit ja vastaavat esineet, jotka voivat aiheuttaa pisto- tai viiltohaavan.
Pistävä ja viiltävä jäte tulee pakata syntypaikalla kestäviin muovisiin tai metallisiin astioihin, mieluiten tarkoitusta varten valmistettuihin turvallisuusstandardien mukaisiin astioihin. Pistävä ja viiltävä jäte haudataan välittömästi kaatopaikalla erityisjätteenä tai poltetaan polttolaitoksissa.
Biologinen jäte, toiselta nimeltään eettinen jäte, jaetaan tunnistettavaan ja ei-tunnistettavaan biologiseen jätteeseen.
Tunnistettavaan biologiseen jätteeseen kuuluvat selkeästi tunnistettavat ruumiinosat kuten amputoidut raajat ja sikiöt. Jätejae on pakattava kaksinkertaiseen muovipussiin ja merkittävä selkeästi. Jäte pitää säilyttää jäähdytetyssä varastossa. Tunnistettava biologinen jäte kuljetetaan nykyään suoraan polttolaitoksiin, koska jäteasemat eivät ota sitä vastaan.
Ei-tunnistettavaa biologista jätettä ovat muun muassa hyvin veriset hoito-välineet, kuten siteet, ja kudokset. Biologinen jäte tulee pakata punaiseen selkeästi merkittyyn muovipussiin. Jäte säilytetään tunnistettavan jätteen tavoin kylmiössä ja se voidaan joko toimittaa kaatopaikalle välittömästi haudattavaksi erityisjätteenä, tai sitten poltettavaksi vaarallisen jätteen polttolaitoksessa.
Tartuntavaaralliseksi aineeksi luokitellaan aineet, jotka sisältävät organismeja ja niiden toksiineja, jotka saattavat aiheuttaa sairauksia ihmisille tai muille eliöille. Tartuntavaarallisiksi taudeiksi määritellään:
Nämä taudit luokitellaan tartuntavaarallisiksi, koska ne leviävät helposti ympäristöön esimerkiksi veden mukana. Ne myös tarttuvat helposti ja nopeasti sekä johtavat vakavaan sairauteen tai kuolemaan.
Tartuntavaarallinen jäte tulee pakata UN-hyväksyttyihin pakkauksiin, merkitä tartuntavaaralliseksi sekä merkitä mitä pakkaus sisältää. Jätejae hävitetään polttamalla vaarallisen jätteen polttolaitoksessa.
Radioaktiivisella jätteellä tarkoitetaan radioaktiivisten aineiden lisäksi niiden saastuttamia laitteita, tavaroita tai aineita, jotka poistetaan käytöstä. Radioaktiivisuuden vuoksi esineet tulee tehdä vaarattomiksi. Sairaaloissa tällaisia jätteitä ovat esimerkiksi käytöstä poistuneet hoito- ja tutkimustoiminnan säteilynlähteet.
Jätteessä olevien radionuklidien laatu, esimerkiksi puoliintumisaika, esineen ominaisuuksien ohella määrää menetelmän jolla jätteet tehdään vaarattomiksi. Radioaktiivinen jäte tulee pakata tiiviiseen muovipussiin ja laittaa säteilymerkillä varustettuun lyijykaappiin vanhenemaan. Kun jäte on vanhennettu, se käsitellään jäljellä olevien ominaisuuksien mukaan.
Vaarallinen jäte tarkoittaa jätettä, joka ympäristöön joutuessaan on haitaksi eliöille, josta johtuen se vaatii erityisen tarkkaa käsittelyä.
Sairaaloissa syntyy monenlaisia vaarallisia jätteitä. Ne voidaan jakaa vaarallisiin jätteisiin, jotka ovat tyypillisiä sairaaloille ja jätteisiin, joita syntyy muissakin toiminnoissa. Tyypillinen vaarallinen jäte on lääkkeet. Sairaaloissa on yleensä sairaala-apteekki, joka hoitaa lääkkeiden varastoimisen siihen asti, että ne haetaan. Lääkehuone on lukollinen, jotta väärinkäytöiltä vältytään.
Sairaalassa syntyy jätteeksi myös esimerkiksi paristoja, erilaisia kemikaaleja, loisteputkia, sähkö- ja elektroniikkaromua ja elohopeaa. Vaaralliset jätteet tulee säilyttää jätehuoneessa ja pakata ohjeiden mukaan. Pakkauksista ei saa päästä vuotamaan vaarallista jätettä.
Osa vaarallisista jätteistä, esim. maalit, käsitellään muun muassa korkealämpöuunissa niille suunnitellussa laitoksessa. Uunissa jätteet poltetaan noin 1300 asteen lämpötilassa, jotta ne palavat lähes täydellisesti. Loisteputkista otetaan elohopea talteen ja lasi ja metalli toimitetaan teollisuuden raaka-aineiksi.
Kierrätyspisteisiin kelpaava lasi tarkoittaa lasipurkkeja ja pulloja. Sairaalassa syntyy paljon kierrätyskelpoista lasia, joka vaatii kuitenkin erilaisen keräyksen ja käsittelyn tavalliseen lasiin verrattuna. Esimerkiksi lääkejäämäiset pullot, liuos-ja infuusionestepurkit ja reagenssipullot kuuluvat sairaalalasiin.
Monissa sairaaloissa sairaalalasi sijoitetaan erityisjätteeseen tai sekajätteeseen, koska vaihtoehtoisesta menetelmästä, eli sairaalalasin keräyksestä, ei ole välttämättä tietoa. Lasin käsittelyn hoitaa Uusioaines Oy. Lasista valmistetaan uusia lasipurkkeja, lasivillaa tai vaahtolasia.
Uusioaineksen sairaalalasin lajitteluohje löytyy täältä.
Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia tai vaarallisia sekä ihmisille että ympäristölle.
Kohtuulliset määrät kodin ja maatalouden vaarallisia jätteitä otetaan ympäri vuoden ilmaiseksi vastaan jäteasemilla, vaarallisen jätteen vastaanottopisteissä ja vuosittain järjestettävässä ekotekotempauksessa. Pienet erät maksullisia yritysten ja julkisten laitosten vaarallisia jätteitä otetaan vastaan jäteasemilla vaarallisen jätteen hinnaston mukaan. Vanhoja lääkkeitä otetaan vastaan apteekeissa. Paristot ja pienakut voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin.
Vaarallisen jätteen voi tunnistaa pakkauksessa olevasta valkoisesta neliömerkistä punaisilla reunoilla. Merkkejä on useita erilaisia.
Vanhemmissa tuotteissa vaarallisen jätteen tunnistaa oranssista varoitusmerkistä. Merkkejä on useita erilaisia.
Joissakin paristoissa ja akuissa sekä energiansäästölampuissa on merkkinä jäteastian yli vedetty rasti tai EU:n vaarallisen jätteen merkki.
Kaikkia vaarallisia jätteitä ei ole kuitenkaan mahdollista tunnistaa pakkauksesta, jolloin tunnistaminen pitää tehdä yllä olevan listan tai aineen ominaisuuksien mukaan. Kysy tarvittaessa apua neuvonnasta.
Vaarallisten jätteiden jätehuolto kustannetaan jätehuollon perusmaksulla eli entiseltä nimeltään ekomaksulla. Jätteiden tuominen vastaanottopaikkoihin on kotitalouksilta maksutonta ympäri vuoden. Jäteasemat ja jätekeskukset vastaanottavat kerrallaan kohtuullisen määrän (max. 100kg) vaarallista jätettä. Yritysten osalta veloitetaan vaarallisten jätteiden hinnaston mukaan.
Lassila & Tikanoja Oyj on aloittanut 1.1.2013 ympäristöministeriön valtakunnallisena öljyjätteen kerääjänä. L&T noutaa öljyjätteen pumppuautolla sen syntypaikalta 200 litran eristä ylöspäin. Sitä pienemmät määrät kotitalouden ja maatilan öljyä otetaan vastaan LHJ:n ekotekotempauksessa tai jäteasemilla. Öljyjätteen noutotilaukset: puh. 010 636 6031 tai oil(at)lassila-tikanoja.fi
(1.10.2018 alkaen noudon raja nousee 800-1000 litraan. Siirtymäaika koskee Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n 16 kuntaa.)
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ei käsittele vaarallisia jätteitä vaan ne toimitetaan vaarallisten jätteiden käsittelijöille Suomessa. Yksi käsittelijöistä on Fortum (ent. Ekokem) Riihimäellä. Vaarallisia jätteitä käsitellään mm. korkealämpötilauunissa. Jätteiden pitkä viipymä uunissa ja sen jälkipalotilassa varmistavat jätteiden täydellisen palamisen. Epäorgaanisia, vaarallisia jätteitä käsitellään fysikaalis-kemiallisin menetelmin siihen tarkoitetulla laitoksella. Käytössä on myös nykyaikainen prosessitekniikka loisteputkien käsittelemiseksi ja niiden lasin ja metallien erottelemiseksi ja ohjaamiseksi teollisuuden raaka-aineiksi.
Tuotantolaitoksella vaaralliset jätteet menevät pääosin energiahyödyntämiseen (kaukolämpö ja sähkö), mutta myös materiaalikierrätykseen esikäsittelyn jälkeen.
Jäteluetteloon on kerätty tyypillisimpiä kodin esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.
Kiimassuon jätekeskus | suljettusuljettu
Hallavaaran jätekeskus | suljettusuljettu
Akaan jäteasema | suljettusuljettu
Huittisten jäteasema | suljettusuljettu
Loimaan jäteasema | suljettusuljettu
Punkalaitumen jäteasema | suljettusuljettu
Sastamalan jäteasema | suljettusuljettu
Someron jäteasema | suljettusuljettu
Urjalan jäteasema | suljettusuljettu
Kiimassuontie 127, 30420 Forssa
Puhelinvaihde 03 424 2600
Jäteneuvonta 03 424 2619
neuvonta@lhj.fi
Kiimassuontie 127, 30420 Forssa
Puhelinvaihde 0440 242 700 info@lhj.fi
Jäteasemat
Jätteenkuljetus
Neuvonta
Hinnasto
Yhteystiedot
Ympäristökasvatus
Käsittely
Palvelut
Romu
Tietoturva
Erityisjäte
Yhteystiedot