Kiimassuon jätekeskus
kuormien vastaanotto

Avoinna tänään –

 
In English
 
Pohjakuonasta betonituotteita

Menestyshanke: pohjakuonasta betonituotteita

Vuonna 2013 aloitimme kolmivuotisen tutkimus- ja kehityshankkeen, jonka tarkoituksena oli etsiä uusia käytännön ratkaisuja ja menetelmiä jätteenpolton pohjakuonan hyödyntämiseen maarakentamisessa sekä betoniteollisuudessa.

Hanke liittyi EU:n ja Suomen valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteisiin tehostaa jätteiden hyötykäyttöä. Yhteisenä pyrkimyksenä oli korvata vuoteen 2016 mennessä maarakentamisessa käytettyä luonnonsoraa ja kalliomursketta teollisuuden ja kaivannaistuotannon jätteillä. Tavoitemäärä oli 5 % eli noin 3–4 miljoonaa tonnia.

Hanke on ollut menestys. Toimme markkinoille vuoden 2017 alussa pohjakuonasta jalostetun Scanwas Kiviaineksen. Keinokiviaineksen ominaisuuksia on tutkittu runsaasti sekä laboratorio- että kenttäolosuhteissa ja sillä voidaan korvata neitseellisiä raaka-aineita, kuten hiekkaa ja soraa. Scanwas Kiviaines sopii raaka-aineeksi maarakentamiseen ja betoniteollisuuteen. 

Lue lisää hankkeeseen liittyvästä väitöskirjatutkimuksesta ja tilaa oma ohjeesi pohjakuonan hyödyntämisestä maarakentamisessa!

 
Scanwas Kiviaines

Scanwas Kiviaines

Haluatko säästää luonnonvaroja ja edistää kestävää infrarakentamista? Keinokiviaines on vastuullinen valinta. Tutustu Scanwas Kiviainekseen!

Lue lisää