Sisältöön »
 
 


Mitä pitäisi ottaa huomioon joululahjojen hankinnassa?

Kestävä ja tarpeellinen lahja tulee käyttöön ja se muistetaan pisimpään. Jätteen määrää on helppo vähentää antamalla lahjaksi tuotteiden sijaan palveluita. Myös eettisten lahjojen suosiminen kannattaa.

Miten kinkun paistorasvan kanssa pitäisi menetellä?

Kinkunpaiston yhteydessä syntyvä paistorasva ei kuulu viemäriin eikä vessanpönttöön. Oikea paikka on jähmettyneenä taloyhtiön biojäteastia, kodin kompostori tai näiden puuttuessa esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin pakattuna sekajäteastia. Joulupöytään kannattaa valmistaa ja ostaa sopiva määrä herkkuja, ettei ruokaa tarvitse joulun jälkeen heittää pois.

Jouluna 2019 kinkkurasvan voi palauttaa myös Kinkkutemppu -keräykseen. Lisätietoa kinkkutemppu.com

Entä paperi- ja pahviroskat?

Lahjapaketit ja kääreet kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä talteen ja käyttää uudestaan. Jouluna kertyneet pahvilaatikot voi lajitella litistettyinä pahvinkeräyspisteisiin tai viedä jäteasemille. Mikäli pahvipistettä ei ole lähettyvillä, pahvia voi polttaa sytykkeenä kodin tulipesässä tai sen voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Värillinen ja kiiltävä lahjapaperi ja lahjanaru ei sovellu paperinkeräykseen, vaan se kuuluu lajitella kodin sekajäteastiaan.

Mihin jätejakeeseen kynttiläroskat kuuluvat?

Kynttilöiden lopuista voi sulattaa uusia kynttilöitä. Ne voidaan laittaa myös sekajätteen joukkoon. Kannattaa muistaa, että tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot ja metallikuoret voi lajitella kierrätyspisteiden metalliastiaan.

Mitä joulukuuselle pitäisi joulun jälkeen tehdä?

Tammikuun ajan LHJ:n jäteasemat ottavat kuuset vastaan ilmaiseksi. LHJ:n biojätekeräykseen kuuluvista taloyhtiöistä joulukuusien keräys tehdään viikoilla 2 ja 3 kaikissa Loimi-Hämeen Jätehuollon osakaskunnissa. Kuuset tulee jättää biojäteastioiden läheisyyteen 10.1.2020 mennessä. Biojätekeräyksen yhteydessä kerätyt kuuset hyödynnetään joko kompostin tukiaineena tai voimalaitosten polttoaineena. Omakotitaloissa kuusen voi pilkkoa polttopuiksi tai sen voi tuoda ilmaiseksi jäteasemalle.

Miten uudenvuoden tinat ja rakettien jämät tulisi hoitaa?

Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat siten vaarallista jätettä (aiemmin ongelmajäte). Tinat voi kerätä talteen ja sulattaa seuraavana vuonna uudelleen. Tinojen oikea lajittelupaikka on kodin jäteastian sijaan vaarallisten jätteiden keräys jäteasemilla tai vaarallisen jätteen vastaanottopisteissä. Tinan voi myös korvata kokonaan sulattamalla tinan sijaan sokeria. Sokeria varataan noin desi henkilö kohden, sulatetaan pannulla ja kaadetaan nopeasti veteen. Sokeri on paljon ympäristöystävällisempää kuin tina ja sen voi lopuksi vaikka syödä.

Räjähtäneiden rakettien jäännökset voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Käyttämättömiä raketteja ei saa missään tapauksessa laittaa sellaisenaan jäteastioihin. Ilotulitusraketit voi kuitenkin tehdä vaarattomiksi liottamalla niitä itse kotona vesiämpärissä läpimäriksi, jonka jälkeen ne voi laittaa sekajäteastiaan.

 

Jätehaku

Jäteluetteloon on kerätty tyypillisimpiä kodin esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | 12-18suljettu

Loimaan jäteasema | 10-1810-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettu12-18

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | 12-18suljettu

Urjalan jäteasema | suljettu10-18

 
 
login Synergia Foxy