Sisältöön »
 
 

Lajitteluohjeet

 
Betoni- ja tiilijäte Biojäte Energiajäte Erityisjätteet Jäteöljy Kartonki ja pahvi Käymäläjäte Lamput Lasi Lietteet Lääkkeet Maa- ja kiviaines Metalli Muovit Paperi Paristot ja pienakut Poistotekstiili Puutarhajäte Puujäte Rakennusjäte Renkaat Romuautot Sekajäte Sähkö- ja elektroniikkaromu SER Tekstiili / tekstiilijäte Terveydenhuollon jätteet Vaaralliset jätteet Vieraslajien torjunta

Haitalliset vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä syistä maailmanlaajuiseen luontokatoon.

Vieraslajit ovat vahingossa tai tarkoituksella alkuperäiseltä esiintymisalueeltaan uudelle alueelle siirrettyjä, maa- tai vesiympäristössä eläviä kasveja, eläimiä, tai kasvi- ja eläintauteja. Vieraslajit voivat levitä uudella alueellaan esimerkiksi ihmisen vaikutuksesta, tuulen tai virtavesien mukana sekä eläinten avulla. Yleisimmät ja samalla tunnetuimmat haitalliset vieraskasvilajit Suomessa ovat komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami ja jättiputket. Muita huomionarvoisia lajeja ovat suuret aasialaiset tatarkasvit, kuten japanin- ja sahalinintatar.

Suomen kansallinen vieraslajiportaali vieraslajit.fi sisältää valtavasti hyödyllistä tietoa haitallisten vieraslajien tunnistamiseen, torjuntaan, haittoihin ja niitä koskevaan lainsäädäntöön liittyen. Facebookista löytyy myös ryhmiä, joihin on mahdollista lähettää kuvia asiantuntijoiden ja muiden ryhmän jäsenten tunnistettavaksi. Puhelimeen ladattava iNaturalist-sovellus on myös hyvä apu lajitunnistukseen.

Oman puutarhan lajit kannattaa opetella tunnistamaan ja hävittää mahdolliset haitalliset lajit. Puutarhassa kannattaa myös suosia sellaisia lajeja ja lajikkeita, jotka eivät leviä tehokkaasti kasvullisesti tai siemenistään.

Yksi tärkeimpiä keinoja on ilmoittaa vieraslajihavaintonsa eteenpäin, sillä ilman tietoa vieraslajien levinneisyydestä ja runsaudesta on erittäin hankala suunnitella ja toteuttaa tehokkaita torjuntatoimia.


Vieraskasvilajien hävittäminen

Tehokkain hävittämistapa- ja ajankohta riippuu torjuttavasta vieraslajista. Vieraskasvilajien torjunta kannattaa ajoittaa ennen kukintojen ja viimeistään ennen mahdollisten hedelmien ilmestymistä. Kun uusien siementen syntyminen estetään, häviää kasvusto parissa vuodessa. Kun kitkentä tehdään viimeistään kesäkuun aikana, ei vaarallista kasvijätettä pääse syntymään. Esim. kurtturuusun voi hävittää kaivamalla juurakot ylös ja ns. näivetystekniikalla, jossa keväästä lähtien napsitaan järjestelmällisesti kaikki uusi kasvu pensaista pois. Näin ne näivettyvät ja kuolevat muutaman vuoden jälkeen pois.

Vieraslajijätteen sijoittamis- ja käsittelykysymys on tällä hetkellä Suomessa todella ajankohtainen ja hankala kysymys. Ennen kuin Suomeen saadaan luotua toimiva verkosto vieraslajien vastaanottoon, on ehkä syytä panostaa niiden torjuntaan ja käsittelyyn syntypaikalla.

Lataa vieraslajiesite itsellesi (pdf)

Toimi näin...

  • Hävittämistä ajatellen, ensin on hyvä erotella hankalammin hävitettävät kasvinosat varsista, lehdistä ja muista kasvinosista, joista kasvit eivät lisäänny ja leviä.
  • Leikkaa pensas alas ennen lehtien kasvua ja kukintaa. Aja alas leikatun tai kaivetun pensaan kohta ruohonleikkurilla säännöllisesti ja tai leikkaa uudet kasvustot säännöllisesti kasvukauden ajan.
  • Mikäli siemenet ovat jo kypsyneet (heinä-elokuussa) tulee kukinnot ja siemenosat pakata muovipusseihin ja hävittää kodin sekajätteeseen. Pieniä määriä (esim. yhden jätesäkillisen) voi laittaa sekajätteen keräykseen.
  • Myös sekajätteenä hävitettävät kukinnot ja siemenosat, sekä kuivatut varret voi tuoda jäteasemille vieraslajijätteen hinnalla (0,50€ / alle 150 l jätesäkki, 3,00€ / alkava 2m³ eli n. peräkärrylline. 
  • Mikäli iso kasvusto kaivetaan kaivurilla, tulee kasvijätteen ja maa-aineksen tuonnista sopia erikseen jäteaseman kanssa. LHJ:n jäteasemat eivät ota vastaan kasvijätettä jossa on maa-ainesta mukana. 
  • Kompostointi soveltuu kasvijätteelle, joka ei sisällä lisääntymiskykyisiä kasvinosia, kuten siemenlevinteisen Jättipalsamin kasvin siemeniä. Siemenet eivät yleensä tuhoudu kompostissa. Pelkät versot voi kompostoida.
  • Kuljetusta varten jäte tulee pakata niin, että minimoidaan kuljetuksesta johtuva leviämisriski. Laita vieraskasvilajit hyvin suljettuun jätesäkkiin!
  • Vieraslajijätettä, kuten ei mitään muutakaan omalta tontilta syntyvää kasvi- tai muuta jätettä ei saa kuljettaa ja jättää luontoon – toiminta on kiellettyä vieraslaissa sekä jätelaissa.
 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | suljettu7-18

Hallavaaran jätekeskus | suljettu10-18

Akaan jäteasema | suljettu10-18

Huittisten jäteasema | suljettu12-18

Loimaan jäteasema | suljettu10-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettusuljettu

Sastamalan jäteasema | suljettu11-18

Someron jäteasema | suljettu12-18

Urjalan jäteasema | suljettusuljettu

 
 
login Synergia Foxy