Sisältöön »
 
 

Lajitteluohjeet

 
Betoni- ja tiilijäte Biojäte Energiajäte Erityisjätteet Jäteöljy

Kotitalouksien öljyjäte

Kotitalouksissa syntyvät pienet erät voi toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin, joita ovat Ekotekopisteet ja Jäteasemat. Oman öljyastian voi tyhjentää säiliöön Kiimassuon ja Hallavaaran jätekeskuksissa. Oma astia on mahdollista saada takaisin myös muilla asemilla, mikäli asemien säiliöt eivät ole täynnä.

Tynnyreiden tyhjentäminen on ilmaista Forssan ja Hallavaaran jätekeskuksissa, muualla peritään 31 euron tyhennysmaksu. Tynnyreitä ei vastaanoteta Huittisten ja Punkalaitumen jäteasemilla. 

Tyhjennys suurille öljymäärille

Lassila & Tikanoja Oyj on Ympäristöministeriön kumppani valtakunnallisessa öljyjätteen keräyksessä.

Tilaa öljyjätteen noudot suoraan L&T:ltä numerosta 010 636 6031 tai  sähköpostiosoitteesta oil@lassila-tikanoja.fi

Käytetyt, hyvälaatuiset jäteöljyt (öljyn vesipitoisuuden ollessa alle 10 %) noudetaan veloituksetta ilman käsittelymaksuja, kun noudettava määrä on vähintään 800 litraa. Öljyn pitää olla pumpattavissa ja sen lähettyville pitää olla mahdollista ajaa säiliöautolla. Lisäksi jätteen tulee olla pakattuna vähintään 200 litran pakkauksiin. L&T huolehtii yritysten öljyjätteen noudoista myös sopimuksen mukaan siirtoasiakirjan.

Öljyjen lajittelu

Käytetyt öljyt saadaan puhdistettua prosessissa, kunhan laaduiltaan erilaiset jäteöljyt pidetään toisistaan erillään jätteen syntypaikalta lähtien. Käytetyt öljyt lajitellaan seuraavasti:

1. Mustat jäteöljyt eli moottoreista syntyneet jäteöljyt
2. Kirkkaat jäteöljyt eli noettomat voiteluöljyt, kuten hydrauliikka-, vaihteisto-, kiertovoitelu-, kompressori-, voimansiirto-, turbiini- ja muuntajaöljyt
3. Kasviöljyt (Pienet määrät voi imeyttää paperiin ja lajitella biojätteeseen)


Tiesitkö että...

Nykyisin käytetyt voiteluöljyt voidaan puhdistaa ja kierrättää uudelleen. L&T:n osalta Suomessa voiteluöljyt puhdistetaan eli uudistetaan Haminassa regenerointilaitoksella. Öljyn kierrätysmahdollisuus on hyvä, kunhan se saadaan kerättyä talteen ohjeiden mukaan.

Haminan laitoksella öljy jalostuu uusioraaka-aineiksi. Öljyjätteestä jalostetaan perusöljyä, joka voidaan hyödyntää voiteluaineiden valmistuksessa. Epäpuhtaudet poistetaan jätteestä tislaamalla sekä erottelemalla, ja yli 90 prosenttia öljyjätteestä voidaan käyttää uudelleen puhtaana raaka-aineena.

Kartonki ja pahvi Käymäläjäte Lamput Lasi Lietteet Lääkkeet Maa- ja kiviaines Metalli Muovit Paperi Paristot ja pienakut Poistotekstiili Puutarhajäte Puujäte Rakennusjäte Renkaat Romuautot Sekajäte Sähkö- ja elektroniikkaromu SER Tekstiili / tekstiilijäte Terveydenhuollon jätteet Vaaralliset jätteet Vieraslajien torjunta
 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | suljettu12-18

Loimaan jäteasema | 10-188-16

Punkalaitumen jäteasema | 12-18suljettu

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | suljettu12-18

Urjalan jäteasema | 10-18suljettu

 
 
login Synergia Foxy