Sisältöön »
 
 

Uutiset

22.05.2020

Aloitamme vaiheittain poistotekstiilien keräyksen


LHJ aloittaa viikolla 22 maksuttoman poistotekstiilien vastaanoton jäteasemillaan Huittisissa, Loimaalla, Sastamalassa, Punkalaitumella ja Säkylässä.

Poistotekstiilejä ei tarvitse enää laittaa sekajätteen joukkoon, vaan 25.5.2020 alkaen puhtaat ja kuivat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat voi kierrättää hyötykäyttöön ja viedä ne jäteasemalle.

LHJ edelläkävijänä

Jätelaitokset velvoitetaan lähivuosina järjestämään tekstiilin keräys alueensa asukkaille. Vuonna 2025 on astumassa voimaan EU-direktiivi poistotekstiilien keräyksestä ja tällä hetkellä on valmisteilla jätelakiesitys, jonka mukaan keräys tulisi aloittaa jo vuoteen 2023 mennessä.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on lähtenyt edelläkävijänä mukaan parivuotiseen pilottihankkeeseen, jossa poistotekstiilit kerätään hyötykäyttöön. Yhteisessä Pilot -kokeilussa ovat LHJ:n lisäksi mukana Lounais-Suomen Jätehuolto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Pirkanmaan Jätehuolto sekä Rauman seudun jätehuoltolaitos.

Pilottilinjasto Paimioon, jalostuslaitos Turkuun

Jätelaitosten esilajitellut poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluhallille Turkuun jatkolajiteltaviksi. Jatkolajittelun yhteydessä poistotekstiilit jaetaan eri kuituluokkiin optista tunnistustekniikkaa apuna käyttäen. Lajiteltu poistotekstiili jalostetaan kuiduksi pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa.

LSJH suunnittelee samanaikaisesti suuren kapasiteetin jalostuslaitosta Turun Topinpuiston kiertotalouskeskukseen. Valmistuessaan se käsittelee ympäri Suomen kerättyä kuluttajien poistotekstiiliä ja jalostaa siitä kierrätyskuitua teollisuuden tarpeisiin.

Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa

Loimi-Hämeen Jätehuolto tekee poistotekstiilien keräys- ja lajitteluasioissa yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, kuten Huittisten kaupungin Kiertokulman ja Loimaan kaupungin TexVexin kanssa.

- Huittisten kaupunki on innolla mukana pilottihankkeessa, kertoo markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen.

Tammikuussa 2019 kaupungin sosiaalisessa mediassa tiedusteltiin kaupunkilaisten tarpeita kierrätyksen osalta ja yksi merkittävimmistä toiveista oli tekstiilien kierrätysmahdollisuus.

- On hienoa vastata kuntalaisten toiveisiin ja olla edelläkävijänä mukana poistotekstiilien keräyksessä, toteaa Helena Kaitanen. Huittisissa vastaanottopisteessä poimitaan myynti- ja uusiokäyttökelpoiset tekstiilit ja vaatteiden osat kiertoon eli hyväkuntoiset tuotteet saavat jatkoaikaa.

Myös Loimaalaiset ovat kyselleet paljon, miksei rikkinäisiä tekstiilejä saada kiertoon.

- On hyvä asia, että saamme nyt myös rikkinäiset tekstiilit hyötykäyttöön ja pystymme samalla palkkaamaan palkkatuella pari nuorta lisää työntekijöiksi lajitteluun, kertoo työtoiminnan ohjaaja Hanne Lahtela Loimaan TexVexistä.

 FAKTA:  

Mikä poistotekstiili?  

Jätelaitosten poistotekstiilinkeräykseen vastaanotetaan käytöstä poistetut ja rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Poistotekstiilit tuodaan keräyspaikkaan suljetussa, tiiviissä muovipussissa tai jätesäkissä.  

EI alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä, eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.  

 

Lisätietoja:

Mirva Naatula, LHJ / mirva.naatula@lhj.fi

Hanne Lahtela, TexVex / hanne.lahtela@loimaa.fi

Sami Ylipihlaja, Huittisten kaupunki / sami.ylipihlaja@huittinen.fi

 


 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 
 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | suljettu7-18

Hallavaaran jätekeskus | suljettu10-18

Akaan jäteasema | suljettu10-18

Huittisten jäteasema | suljettu12-18

Loimaan jäteasema | suljettu10-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettusuljettu

Sastamalan jäteasema | suljettu11-18

Someron jäteasema | suljettu12-18

Urjalan jäteasema | suljettusuljettu

 
 
login Synergia Foxy