Sisältöön »
 
 

Uutiset

25.04.2022

Perinteinen Risuviikko käynnistää kevään

Perinteinen Risuviikko käynnistää kevään


LHJ:N JÄTEASEMAT OTTAVAT ENSI VIIKOLLA PUUTARHAJÄTTEET VASTAAN MAKSUTTA

Nyt on otollinen aika laittaa puutarhat ja pihat kevätkuntoon, sillä Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n Kiimassuon, Akaan, Hallavaaran, Loimaan ja Sastamalan jäteasemat ottavat ensi viikolla kotitalouksien isot ja pienet puutarhajäte-erät vastaan maksutta.

– Risuviikolla 2.—7. toukokuuta otetaan vastaan ilmaiseksi henkilöautolla, henkilöauton peräkärryllä tai pakettiautolla tuotavat risu- ja puutarhajätekuormat. Myös kotitalouksien punnittavat kuormat otetaan maksutta. Muutaman vuoden tauon jälkeen lauantaina on jälleen tarjolla myös munkkikahvit, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n viestintäpäällikkö Mirva Naatula kertoo.
 
 Asioinnin nopeuttamiseksi LHJ:lla toivotaan, että risut ja puutarhajätteet eritellään jo kuormaa kasattaessa.
 
 – Risuille ja puutarhajätteille on erilliset purkupaikat jäteasemilla, sillä ne käsitellään eri tavoin. Risut päätyvät haketettavaksi, kun taas puutarhajäte kompostoidaan.
 
 Naatula muistuttaa, että turvallisuussyistä myös maksuttomia kuormia tuotaessa on aina ilmoittauduttava jäteaseman hoitajalle.
 
 – Mikäli kuormaa ei ehdi tuoda Risuviikon aikana, kannattaa muistaa, että normaalistikin peräkärrykuormallisen risuja tuominen jäteasemalle kustantaa vain kolme euroa.
 
 Myös vieraslajeja voi tuoda jäteasemille
 
 Koska kevät on parasta aikaa myös vieraslajien torjumiselle, LHJ:n jäteasemat ottavat Risuviikon ajan maksutta vastaan myös pieniä määriä vieraslajien hävittämisestä syntyvää kasvijätettä tiiviisti muovipussiin pakattuna.

– Isoista eristä vieraslajitejätettä peritään maksu, sillä ne kuljetetaan jätevoimalaitokselle poltettavaksi. Näin niiden leviäminen voidaan varmasti estää, Loimi-Hämeen Jätehuollon vaakavastaava Heta Nurmi kertoo.
 
 Vieraslajeista etenkin kurtturuusut puhuttavat nyt paljon, sillä niiden kasvatuskielto astuu voimaan kesäkuun alussa. 

– Kurtturuusun voi hävittää kaivamalla juurakot ylös tai niin kutsutulla näivetystekniikalla, jossa keväästä lähtien napsitaan järjestelmällisesti kaikki uusi kasvu pensaista pois. Olemme julkaisseet kotisivuillamme myös Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntijan haastattelun, josta voi käydä lukemassa lisätietoa vieraslajien torjumiseen liittyen, Nurmi vinkkaa.

Isoja, esimerkiksi kuorma-autolla tuotavia, kuormia ei tarvitse pakata, jos ne toimitetaan Kiimassuon tai Hallavaaran jätekeskuksiin. Isommista vieraslajieristä on kuitenkin syytä ilmoittaa jäteasemalle etukäteen.

– Isot kuormat tulee toimittaa peitettyinä, jotta leviämistä ei tapahdu kuljetuksen aikana. Isoja maata sisältäviä vieraslajikuormia LHJ:n asemilla ei oteta vastaan lainkaan. Eli esimerkiksi koneellisesti kaivetuissa kurtturuusukuormissa ei saa olla maata mukana, Nurmi tarkentaa.
 

Risuviikolla Loimi-Hämeen Jätehuollon Kiimassuon, Akaan, Hallavaaran, Loimaan ja Sastamalan jäteasemat palvelevat myös lauantaina 7. toukokuuta klo 9–13. Suuremmista punnittavista kuormista ja yritysten eristä peritään maksu normaalisti hinnaston mukaisesti.

Lisätietoa:

viestintäpäällikkö Mirva Naatula
p. 0440 242 639, mirva.naatula@lhj.fi

 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Sekajätteestä tehdään
energiaa ja sähköä

 


 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 09-13suljettu

Hallavaaran jätekeskus | suljettusuljettu

Akaan jäteasema | suljettusuljettu

Huittisten jäteasema | suljettusuljettu

Loimaan jäteasema | suljettusuljettu

Punkalaitumen jäteasema | suljettusuljettu

Sastamalan jäteasema | suljettusuljettu

Someron jäteasema | suljettusuljettu

Urjalan jäteasema | suljettusuljettu

 
 
login Synergia Foxy