Sisältöön »
 
 

Uutiset

17.05.2022

SER-jätteen lajittelu tärkeämpää kuin koskaan

SER-jätteen lajittelu tärkeämpää kuin koskaan


Koronan ja Ukrainan sodan synnyttämä globaali materiaalipula vaivaa yhä useampia yrityksiä myös Suomessa. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy haluaa tehdä oman osansa ongelman ratkaisemiseksi ja kannustaakin nyt toimialueensa asukkaita kiinnittämään huomioita erityisesti siihen, että sähkö- ja elektroniikkaromua ei päätyisi yhdyskuntajätteen sekaan.

– Vuonna 2021 Westenergyn ekovoimalaitokseen toimittamistamme yhdyskuntajätekuormista löytyi seitsemässä tarkastuksessa yhteensä 197 kiloa sähkö- ja elektroniikkaromua. Yhdyskuntajätteen sisältämän SER-romun kokonaismäärää on vaikea arvioida, mutta on selvää, että yhteiskuntamme hukkaa vuosittain ison määrän kierrätyskelpoisia materiaaleja, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n viestintäpäällikkö Mirva Naatula toteaa.  

Geologian tutkimuskeskuksen (GTK), VTT:n ja Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) toteuttaman Digitalisaatio- ja luonnonvarat -tutkimuksen mukaan elektronisten laitteiden ja digitaalisten palveluiden määrät ovat kasvaneet viime vuosina nopeasti, mutta kierrätysaktiivisuus ei ole noussut samassa suhteessa.  

– Tutkimuksen mukaan eurooppalaisessa keskivertotaloudessa on 72 sähkö- ja elektroniikkalaitetta, joista 11 on rikki tai muuten poissa käytöstä. Kun nämä kaapin perukoille unohtuneet laitteet saadaan kierrätykseen, se tuo osaltaan jo pienen helpotuksen raaka-aineiden saatavuuteen.

Naatula muistuttaa, että SER-romujen kierrättäminen on tärkeää myös ympäristön näkökulmasta.

– Jotta voimme nauttia digitalisaation tuomista eduista ja säilyttää maapallon kantokyvyn, meidän on saatava SER-romujen sisältämät raaka-aineet entistä tehokkaammin kiertoon. SER-romujen sisältämiä raaka-aineita tarvitaan myös vihreän energiasiirtymän toteuttamiseen.   

Tuo jäteasemalle tai palauta kauppaan

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättämisen puolesta puhuva Naatula korostaa, että tuottajavastuun ansiosta SER-romujen palauttaminen on täysin maksutonta virallisille vastaanottopaikoille, kuten LHJ:n jäteasemille.

– Jäteasemiemme lisäksi useat sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvät liikkeet ottavat SER-romua maksutta vastaan. Esimerkiksi rikkinäiset pienelektroniikkalaitteet on nykyään helppo palauttaa kauppareissun yhteydessä, Naatula vinkkaa.  

LHJ:n jäteasemille tuodut SER-romut jalostetaan uusioraaka-aineeksi pääsääntöisesti LHJ Groupin tytäryrityksissä.  

– Edistyksellisen murskaus- ja erotteluteknologiamme ansiosta saamme erittäin korkean jalostusarvon SER-jätteiden sisältämille materiaaleille. Pystymme myös ottamaan talteen esimerkiksi raudan, kuparin, alumiinin, messingin ja muovin omina jakeinaan, mikä edistää materiaalien jatkokäyttöä huomattavasti.

Älyteknologian lisääntyessä myös SER-romujen luotettava käsittely korostuu entisestään laitteiden sisältämien tietojen takia. LHJ Groupin aukoton palveluketju kuitenkin varmistaa luotettavan ja turvallisen käsittelyn kaikille romutettaville ja tietoa sisältäville laitteille.

– Asiakkaiden ei tarvitse huolehtia jäteasemillemme tuotavien SER-romujen tietoturvan puolesta. Tytäryrityksemme Suomen Tietoturva Oy on erikoistunut arkaluontoisten materiaalien hävittämiseen ja yrityksen toiminta täyttää tiukimmatkin kriteerit. Nyt jos koskaan kannattaa siis tyhjentää kaapit turhista SER-romuista ja laittaa käyttökelpoiset materiaalit kiertoon, Naatula kannustaa.

Lisätietoa:

viestintäpäällikkö Mirva Naatula
p. 0440 242 639, mirva.naatula@lhj.fi

 

 

 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Sekajätteestä tehdään
energiaa ja sähköä

 


 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | suljettu12-18

Loimaan jäteasema | 10-188-16

Punkalaitumen jäteasema | 12-18suljettu

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | suljettu12-18

Urjalan jäteasema | 10-18suljettu

 
 
login Synergia Foxy